pompoenpuree

Recept – Pompoenpuree – zelf maken

Tijdens de zomermaanden is er een periode die bekend staat als de figuurlijke ‘komkommertijd’. Tijdens het schrijven voor en denken aan deze site ontdekte ik dat de herfst ook zo een periode kent in de letterlijke vorm namelijk; “Pompoenentijd. Vanaf ongeveer half september tot eind november ontkom je op internet(blogs) en kooktijdschriften niet aan de talloze pompoen recepten. Omdat ook ik volledig, vrijwillig en vol overgave mee ga in de pompoen recepten hype – waarin pompoenpuree vaak een hoofd ingrediënt is – leek het mij handig om een kort berichtje te wijden aan de manier waarop ikzelf pompoenpuree maak. 

*Doordat dit pompoenpuree recept voornamelijk bedoeld is het voor het bereiden van èèn ingrediënt, en doordat ik dit recept zelf op internet heb gevonden, leek het mij praktischer dit recept te delen via een ‘blog bericht’ in plaats van een ‘recept bericht’.

Blikje Pompoenpuree?

Verse Pompoenen
Blikje Pompoenpuree

Op de ingrediëntenlijst van pompoen recepten staat bijna zonder uitzondering het ingrediënt pompoenpuree. Volgens mij (maar verbeter mij als ik er volledig naast zit) komt dit doordat een groot aantal pompoen recepten zijn afgeleid van Amerikaanse recepten.

Wanneer je besluit een van de vele (smakelijke) pompoen recepten te maken ontdek je helaas al snel dat Nederland en Amerika op pompoen vlak een ding niet met elkaar gemeen hebben namelijk;

Waar in Amerika pompoenpuree in bijna iedere supermarkt onderdeel uitmaakt van het vaste assortiment, in de Nederlandse supermarkten is dit een stuk minder (of bijna niet) vanzelfsprekend.

Nu zou je ervoor kunnen kiezen een blikje pompoenpuree online te bestellen (of opzoek te gaan naar een speciaalzaak in de buurt). Doordat pompoenpuree echter erg makkelijk zelf te maken is (en in de vriezer lang houdbaar blijft)  is het zelf maken van pompoenpuree waarschijnlijk een makkelijkere en goedkopere oplossing.

Wat heb je nodig om Pompoenpuree te maken?

1. Kleine (biologische) pompoen*
1. Groot scherp snijmes
1. Snijplank
1. Vel bakpapier
1. Blender of keukenmachine

*Naast het feit dat grote pompoenen minder makkelijk te schillen zijn hebben zij daarnaast ook vaak minder smaak en meer vezels. 

gesneden pompoenen

Pompoenpuree maken

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de buitenkant van de pompoen zonder zeep in koud of warm water.
  3. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden (tip; gooi de zaden niet weg maar rooster deze apart voor bijv. een gezonde snack).
  4. Halveer de twee pompoen helften opnieuw zodat er vier (ongeveer) gelijke delen ontstaan.
  5. Plaats de pompoen delen op een met bakpapier bedekte bakplaat en rooster deze ongeveer 45 minuten (of net zolang tot het vruchtvlees zacht is).
  6. Zodra de pompoen is afgekoeld kan de schil worden verwijderd.
  7. Snijdt als laatste de pompoen in kleinere stukken (tot ze een ‘blender geschikt’ formaat hebben).
  8. Pureer de pompoen totdat er een glad mengsel ontstaat. Wanneer de de pompoenpuree te droog is (droger dan appelmoes), voeg dan (een eetlepel per keer) water toe.
  9. Je kunt nu de pompoenpuree direct gebruiken of in luchtdichte bakjes in de koelkast* of vriezer bewaren**.

*Pompoenpuree blijft in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar.
** Pompoenpuree blijft in de vriezer ongeveer 6 maanden houdbaar.

, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.