quinoa weetjes

Quinoa – 5 Korte Weetjes over het populaire ‘graan’

Ik ben altijd een beetje huiverig voor voeding dat wordt aangeprezen als ‘superfood’. Ten eerste omdat dit vaak betekend dat het (onnodig) duur is, ten tweede omdat het vaak niet direct onder de noemer “lekker” valt.

Het heeft daardoor best lang geduurd voordat ik mezelf ervan kon overtuigen quinoa (toch) eens te proberen. Mijn eerste kennismaking bleek een volledig ramp. Een paar keer proberen en een hoop variaties verder – blijk ik deze pseudograan toch best te kunnen waarderen.

Eerste keer Quinoa – Piepschuim

Voor ik begin aan het korte lijstje met weetjes vertel ik graag iets over mijn eerste quinoa ervaring.

Mijn eerste kennismaking met deze ‘graan’ was zachtjes gezegd geen succes. Ik had deze ‘granen’ (officieel zaden) gekocht omdat ik opzoek was naar een nieuw ontbijt. Na jaren lang havermout vond ik van mezelf dat ik toch eens iets anders moest proberen. Gepofte quinoa kreeg ik vaak als tip wanneer ik over dit voornemen sprak, waardoor ik uiteindelijk een kilo zak bestelde.

Vol goede moed, en ervan overtuigd dat ik iets ging eten wat mijn havermout verslaving wel eens zou kunnen vervangen begon ik mijn quinoa avontuur. Na een hap kon ik echter maar een ding denken… “waarom ben ik piepschuim aan het eten?”.

Doordat ik mijzelf tijdens het bestellen van niet had ingehouden, en gelijk die kilo zak had besteld, voelde ik mezelf verplicht quinoa ook op een (hoop) andere manieren te proberen.

(Gelukkig) Een goed besluit. Achteraf blijkt alleen gepofte-quinoa niet voor mij weg gelegd, en ben ik inmiddels veel recepten tegen gekomen waarin ik het wel erg kan waarderen (met name wanneer deze wordt gebruikt als rijst vervanger).

quinoa piepschuim

5 Quinoa Weetjes

Omdat ik van plan ben binnenkort een aantal van mijn favoriete quinoa recepten op deze site te plaatsen. Leek het mij nu alvast leuk 5 korte weetjes over dit populaire voedingsmiddel te delen.

Quinoa – kan lekker zijn

Ongeacht hoe ‘goed’ een voedingsmiddels voor je is – Als het niet goed smaakt – kan ik mij er niet toe zetten het te eten. Gepofte quinoa was voor mij een dan ook een eenmalig avontuur.

Wanneer gekookt en verwerkt als rijst of ontbijtgraan is het eten van quinoa voor mij een ander verhaal. Gekookte quinoa heeft namelijk een korrelige structuur met een licht nootachtige smaak. Dit zijn beiden eigenschappen die ik persoonlijk erg kan waarderen

Quinoa – is rijk aan proteine

Quinoa staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte. Hoewel het inderdaad een fatsoenlijk percentage eiwit bevat – is het niet de hoeveelheid eiwit die indruk maakt.

In plaats daarvan is het type eiwit van dit voedingsmiddel interessant. Deze semi-graan bevat de perfecte balans van alle negen essentiële aminozuren. Deze eigenschap wordt slechts zelden terug gevonden in plantaardige voedingsmiddelen.

Quinoa – is glutenvrij

Los van de discussie of glutenvrij eten voor mensen zonder gluten allergie zinvol is – Is het in ieder geval voor de mensen die hier last van hebben een positief pluspunt dat quinoa geen gluten bevat.

Quinoa – lijkt op een graan = een zaad

Quinoa is een plant, en van deze plant worden de zaden gebruikt als granen. Dat gebeurt (en kan) doordat de zaden qua functie en samenstelling lijken op ‘echte’ granen. Quinoa is dus geen graan maar valt onder de noemer pseudo-graan.

Quinoa – heeft meerdere kleuren

Net als druiven bestaan er ook meerdere kleuren quinoa (rassen) – de meest voorkomende (meest verkochte) kleur is wit, quinoa heeft naast deze witte variant ook een zwarte of rode variant.

Quinoa als ontbijt vervanger?

Praktisch gezien is quinoa heel goed te gebruiken als ontbijt (havermout) vervanger. Ik zelf heb er echter vrede gemaakt met de gedachten dat ik na jaren havermout – nog jaren havermout zal eten – eerlijk is eerlijk – soms gaat er door de havermout wel eens een schepje quinoa.

,

Reageren is niet (meer) mogelijk.