tip tegen honger

5 tips tegen honger

De zomer (die eerst niet op gang leek te komen en uiteindelijk niet leek te stoppen) is nu echt voorbij. Voor een hoop mensen betekend dit dat de tijd van lijnen en (extra) opletten wat er gegeten word weer voorbij is. Dit is in theorie leuk, bijvoorbeeld wanneer de volgende stap bulken is voor (extra grote) spieren voor het volgende voorjaar. Net iets minder leuk zijn de herfst en winter verleidingen echter wanneer het nog steeds je doel is om af te vallen. In de strijd tegen overgewicht is voor veel mensen het probleem dat “honger” het lastig maakt om de verleiding van eten te weerstaan. Wanneer je eenmaal bent gaan denken (of dromen) over eten dan is het lastig dit weer uit je hoofd te zetten. De oplossing voor dit probleem lijkt makkelijk “voorkom dat je honger krijgt”. Klinkt gemakkelijker dan dat het is? Ik persoonlijk vind van wel. Toch is het mogelijk en hoeft het met deze 5 tips niet (heel erg) moeilijk te zijn.

1. Tip tegen honger: Vermijd honger door op vaste tijden te eten

Mensen zijn gewoontedieren waardoor het gemakkelijker is onszelf aan dingen te houden die wij gewend zijn. Een tip die voor mij heel goed werkt (en die vaak als eerste tip wordt gegeven) is; “Eet op vaste tijden en plan vooruit”. Op vaste tijden een geplande maaltijd eten heeft twee voordelen;

1- Je weet precies hoelang het nog duurt voordat je weer iets gaat eten waardoor het makkelijker lijkt het “nog even vol te houden”.

2- Je weet precies wat jij al gegeten hebt en gaat eten waardoor een blik op jouw totale inname jou ervan kan overtuigen dat koekje toch maar te laten staan.

2. Tip tegen honger: Voorkom honger door vol te blijven

De beste manier om verleidingen te weerstaan? Zorg dat jij geen honger krijgt. Blijf vol en gehydrateerd door veel water te drinken. Water remt je honger gevoel slechts tijdelijk, maar wanneer je het combineert met een bron van vezels, groenten, bonen, havermout, dan is dit niet alleen gezond maar vult het daarnaast je maag als een spons. Dit zorgt ervoor dat jij (tijdelijk) een volg gevoel hebt. Verleidingen weerstaan met een volle buik is vervolgens een stuk makkelijker dan wanneer je buik het uit lijkt te schreeuwen van de (lekkere) trek.

3. Tip tegen honger: Honger vermijden door bezig te blijven

Je kunt honger hebben doordat je te weinig hebt gegeten en je kunt een honger gevoel hebben doordat jij je verveeld. Het is erg lastig om te bepalen welke van de twee op jouw honger van toepassing is.

Een snelle manier om uit te vinden welke bij welke groep jouw honger hoort is door afleiding te zoeken. Neem even een moment om (totaal) iets anders te doen. Het liefst iets waarbij jij veel moet bewegen of een hoop moet denken. Gemiddeld blijkt ‘vervelingshonger’ na 10 minuten afleiding te verdwijnen. Is jouw honger na tien minuten minder geworden? Dan weet je zeker dat het in dit geval de verveling is geweest die jou naar de koelkast probeerde te lokken.

4. Tip tegen honger: Een hongerig gevoel vermijden door het gevoel te ontleden

Soms heb je enkel honger omdat jouw hersenen het normaal vinden dat jij op dat moment honger hebt. Eet jij bijvoorbeeld iedere avond om half negen een zak chips voor de tv? Grote kans dat jij vanavond, ongeacht wat jij vandaag gegeten hebt, om half negen op de bank overvallen wordt door de honger.

Probeer voordat jij toegeeft aan je hongerige maag eerst te onderzoeken of het wel echt jouw maag is die aangeeft eten nodig te hebben.

5 tip tegen honger: Slaap je honger weg

Slaaptekort is een van de grootste vijanden van mensen die op hun gewicht willen letten. Niet verwonderlijk doordat te weinig slapen een hele lading “teveel eet” risico veroorzaakt. Een paar voorbeelden van deze risico’s zijn;

  • Je gaat meer eten omdat je veel langer wakker bent waardoor je denkt/het gevoel hebt meer voeding nodig te hebben.
  • Je bent sneller geneigd om voor een makkelijkere en ongezondere maaltijd te kiezen. Je bent al zo moe, dus vind je het logisch om niet uren in keuken te willen gaan staan.
  • Je slaat gemakkelijker je training over omdat je echt geen puf meer hebt om iets te doen.
  • Je humeur versombert waardoor je langer termijn doelen ineens niet meer realistisch lijken en je het maar opgeeft.
  • Genoeg slaap en goed slaappatroon wapenen je tegen al deze (en meer) verleidingen om jouw voedingsplan te negeren.

,

Reageren is niet (meer) mogelijk.