Voordelen van yoga

7 voordelen van yoga voor mannen

Wat de voordelen van yoga zijn, lijkt voor miljoenen vrouwen wereldwijd duidelijk te zijn. De meeste yoga lessen (in de westerse samenleving) worden immers gedomineerd door vrouwen. Bij mannen lijken de voordelen van yoga iets minder duidelijk te zijn. Dit terwijl ‘aan yoga doen’ ook voor mannen heel veel voordeel kan opleveren. Misschien is het niet de vraag ‘waarom yoga goed is’ die lastig is voor mannen, maar is het idee van ‘lastige, oncomfortabele houdingen aannemen in een groep’ eerder het grootste obstakel.

Voor mijn goede voornemen: Om dit jaar wat vaker uit mijn comfort zone te stappen, leek yoga uitproberen, mij een goed idee. Om mannen (en dus voornamelijk mezelf) hiervan te overtuigen ben ik opzoek gegaan naar punten waarmee ik mezelf kon motiveren om te gaan. Het resultaat is deze lijst met 7 voorbeelden van punten waarom yoga goed is voor mannen.

Wie wilt werken aan zijn lichamelijke of geestelijke gezondheid schijnt, volgens een steeds groter wordende groep mensen, niet om yoga heen te kunnen. Yoga is volgens hen namelijk het middel waarmee jij jezelf fysiek, mentaal en spiritueel kunt verbeteren.

Sterker worden? Letselpreventie? Betere seksuele prestaties? Meer rust en focus? Al deze doelen zijn door “simpel” te stretchten en “bewust adem te halen” volgens yoga kenners bereikbaar.

1. Een van voordelen van yoga is dat het helpt (geestelijk) jong te blijven

Oké, zelfs wanneer je aan yoga doet zal het niet lukken om de tijd terug te draaien. Maar het hebben van een jonge geest is op zijn minst even prettig is als het bezitten van een goddelijk lichaam. Yoga blijkt hierbij te kunnen helpen, doordat yoga ervoor zorgt dat jij je van binnen en buiten vitaler zult voelen.

Dit is ook de reden waarom steeds meer ouderen ervoor kiezen om aan yoga te doen. Het houdt je lijf sterk en flexibel en je geest jong. Dit effect bereik je natuurlijk (helaas) niet gelijk.

Maar ondanks dat vond ik het persoonlijk alvast een van de beste redenen om yoga eens uit te proberen.

2. Yoga is een goed middel tegen stress

Opzoek naar een manier om te ontspannen na een lange werkweek? Dan is yoga de oplossing. Een van de voordelen van yoga is volgens vele namelijk dat het helpt negatieve gedachtes in te ruilen voor positieve vibes. Want Yoga geeft meer energie en verbeterd je humeur, waardoor je doormiddel van yoga al snel je stressvolle werkweek bent vergeten.

Yoga staat bekend als een van de beste manieren om op natuurlijke wijze de geestelijke gezondheid te verbeteren. Dit zou te verklaren zijn doordat je tijdens yoga je gedachten tot rust brengt en je hoofd volledig leeg maakt. Dit zou, volgens kenners, daarnaast ook verklaren waarom yoga je kan helpen bij het verslaan van een milde depressie.

3. Yoga helpt ​​seksuele prestaties te verbeteren

Geen grap. Voor veel mensen blijkt dit een van de belangrijkste voordelen van yoga te zijn, en de grootste motivator om te starten met yoga.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mannen van alle leeftijden seksueel voordeel kunnen halen uit yoga. Volgens deze onderzoeken helpt yoga namelijk bij het bevorderden van; Seksuele verlangens, de erectie, seksuele prestaties, zelfvertrouwen en ja… zelfs bij het verbeteren van het orgasme.

De belangrijkste verklaring hiervoor is dat yoga zorgt voor meer flexibiliteit, minder stress en een verbeterde doorbloeding.

4. Yoga is constant een uitdaging

Een van de redenen waarom yoga goed is, is omdat yoga altijd uitdagingen blijft. Of je nu een beginner of een gevorderde bent, er blijven altijd houdingen die jij nog niet kent, nog niet hebt gedaan of nog niet onder de knie hebt.

Deze uitdagingen zorgen op de eerste plaats voor afwisseling, maar zorgen er ook voor dat je jezelf altijd kunt blijven verbeteren. Je hoeft met yoga dan ook niet lang te zoeken naar een nieuw doel om jezelf mee uit te dagen.

Doordat je jezelf in stapjes kunt verbeteren is het daarnaast ook een ideale activiteit voor wie opzoek is naar een activiteit welke je in kleine doelen kunt opbreken.

5. Yoga is goed voor je botten

Een andere voorbeeld van de voordelen van yoga, is dat yoga vele houdingen kent die de gezondheid van je botten verbeteren. Deze houdingen verhogen het bereik van je bewegingen en verbeteren je algehele mobiliteit. Nog iets te vaag? Uit sommige onderzoeken is gebleken dat yoga het risico op osteoporose kan verlagen.

Dit gezegd hebbende, het duurt wel even voor je op dit punt bent. De meeste yoga houdingen zijn (zelfs nog) lastiger dan ze lijken, en het duurt even voor je deze goed onder de knie zult hebben. Yoga wordt niet voor niets omschreven als een marathon, en niet als een sprint. Wil jij de voordelen? Dan is het belangrijk hier ook echt de tijd voor te nemen.

6. Yoga Is goed voor je longen

Kun jij wel wat extra lucht gebruiken? Dan is yoga de oplossing. Yoga is volgens onderzoek namelijk een van de middelen waarmee jij het functioneren van je longen kunt verbeteren.

Yoga leert je namelijk om bewuster, trager en dieper adem te halen. Deze nieuwe manier van adem halen, maakt het niet alleen makkelijker om te ontspannen, het bevorderd daarnaast ook de longfunctie doordat het de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen vergroot.

7. Yoga helpt gewicht te verliezen

Hoewel je met de meeste yoga oefeningen minder calorieën zult verbranden dan met traditionele oefening (bijvoorbeeld joggen, wandelen). Blijkt yoga toch een ideaal middel te zijn in de strijd tegen overgewicht.

De reden? Volgens verschillende onderzoeken komt dit doordat je doormiddel van yoga bewuster leert omgaan met je lichaam, met als gevolg dat je ook bewuster op je voeding zult gaan letten.

Daarnaast blijkt ook punt 2 hier in een rol in te spelen, doordat mensen vaak door stress teveel gaan eten. Yoga helpt bij het verlagen van het stressniveau, Met als gevolgd dat mensen minder vaak de behoefte voelen om stress weg te eten.

Nog niet overtuigt? Begin met een app

Bovenstaande voordelen van yoga hebben mij ervan overtuigd dat ik yoga toch echt eens moest gaan proberen. Zij hebben er echter (nog) niet voor gezorgd dat ik vol zelfvertrouwen een yoga les ben binnen gestapt. Want, vreemd genoeg blijft het idee van yoga in een groep nog steeds een beetje beangstigend.

Omdat het nog wel op mijn ‘verlang’ en ‘goede voornemens’ lijst staat heb ik ervoor gekozen eerst te oefenen met een app.

Persoonlijk ben ik inmiddels erg blij met de ‘ yoga studio’ app. Doormiddel van deze app probeer ik alvast een beetje weg wijs te worden in de wereld van yoga, zodat ik hopelijk, genoeg zelfvertrouwen kan opbouwen om de stap naar de yoga studio ook in het echt te maken.


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.