Acht Voordelen Van Een Slow Cooker

Acht Voordelen Van Een Slow Cooker

Het antwoord op de vraag “Kun je zonder een Slow Cooker”? Is duidelijk “Ja”. Op de vraag “Wil je zonder een Slow Cooker?” bij mij duidelijk “Nee”. De reden vertel ik graag d.m.v mijn lijstje “de Acht voordelen van een slow cooker”.

Ik persoonlijk ben er gehecht aan mijn slow cooker cadeau en gebruik hem minimaal 2 of 3 keer per week. Doordat ik voornamelijk vanuit huis werk. Heb ik in theorie meer dan genoeg tijd om te koken. In de realiteit betekend thuiswerken (bij mij) dat ik regelmatig vergeet; dat een werkdag ergens ophoudt. 

In mijn ‘pre-slow-cooker’ tijd gebeurde het vaak dat ik 5 minuten voor het avondeten nog niets had gekookt. Sinds de slow cooker er is, is dit probleem verleden tijd. Nu vul ik de slow cooker voor ik start met werken, en haal het er weer uit als ik klaar ben met werken.

*Ik snap dat niet iedereen vanuit huis werkt, en zal bovenstaande situatie niet bij iedereen bekend voorkomen. Een slow cooker heeft echter een hoop voordelen, en zijn de acht onderstaande voordelen van een slow cooker, volgens mij, redelijk universeel.  

De voordelen van een Slow Cooker

1. Bespaar tijd en moeite

Een van de belangrijkste voordelen van een slow cooker is “het gemak”. Om hier optimaal van te profiteren is het een goed idee om recepten te vermijden die veel voorbereiding vragen.

Er zijn veel gerechten, voornamelijk soepen en stoofschotels, waarbij je letterlijk niets meer hoeft te doen dan alle ingrediënten in de slow cooker te stoppen.

2. Plan vooruit

Geen tijd in de ochtend?, geen probleem. Wanneer je de avond van te voren, alles wat je nodig hebt / gesneden in de koelkast klaarzet. Hoef je de volgende ochtend alleen nog maar de slow cooker te vullen en aan te zetten.

Voor een optimaal resultaat is het goed om de ingrediënten, voordat je ze in de slow cooker doet, op kamer temperatuur te laten. Dit duurt meestal niet langer dan 15 min – waardoor de wachttijd een ideaal douche moment is. Het feit dat je op dag zelf bijna niets meer hoeft de doen is daardoor nr.2 op mijn lijstje met de voordelen van een slow cooker.

3. Bespaar geld

Goedkopere stukken vlees zijn vaak iets taaier. Door de langzame bereidingswijze van een slow cooker is dit echter geen probleem. Een (lange) slow cook sessie transformeert het taaiste vlees in een mals stukje ‘sudder’ vlees. Het is dus mogelijk om geld te besparen door te kiezen voor minder duur vlees.

Daarnaast is ook het energie verbruik een van de voordelen van een slow cooker – ondanks dat hij zo lang aanstaat – verbruikt hij tijdens 8 uur koken evenveel energie als 4 keer de waterkoker laten koken.

4. Minder vet

De meeste gerechten kunnen in een slow cooker prima bereid worden zonder olie of boter. De slow cooker stoomt/kookt de ingrediënten doormiddel van het vocht wat tijdens het koken vrijkomt. Dit zorgt voor een sappige/malse maaltijd, zonder toegevoegd vet.

slow cooker aardappels

5. Langzaam is goed

Voedingsmiddelen die worden gekookt in een slow cooker behouden meer van hun vitaminen en mineralen dan wanneer ze worden gebakken of gekookt. Dit komt door de langzame en langdurige manier waarop de ingrediënten worden gekookt.

6. Je hebt meer dan alleen je handen vrij

Slow cookers zijn gemaakt om ‘zelf al het werk te doen’. Anders dan bij een pan, is het daardoor niet nodig om gerechten regelmatig te roeren.

Roeren wordt zelfs afgeraden omdat; Elke keer dat je het deksel er afhaalt een deel van de warmte verdwijnt.

8 tot 12 uur bij de slow cooker blijven staan is voor de meeste natuurlijk ook niet haalbaar. Een van de grootste voordelen van een slow cooker is dat jij gewoon kunt werken/sporten etc. En jij bij thuiskomt zelf (ook) alleen maar hoeft aan te schuiven.

7. Bereid een voorraad

Gebruik bijvoorbeeld de slow cooker voor het bereiden van een paar kipfilets. Verdeel dit na het bereiden het in drie delen – en je hebt vlees voor drie dagen. 

Zo kun je de kipfilet bijvoorbeeld gebruiken;

  • Voor aardappels met kip op maandag.
  • Versnipperd voor door de taco’s op dinsdag.
  • In stukjes door de salade op woensdag.

Gekookte kip blijft (op de juiste wijze gekoeld) drie tot vier dagen goed. Wanneer je ‘net iets teveel’ hebt gemaakt; lukt het nog net om het te gebruiken als ‘lunch-beleg’ op donderdag.

8. Je gebruikt hem voor bijna alles

Met een slow cooker kun je veel meer, dan alleen het bereiden van soep en suddervlees. Online zijn er duizenden recepten waar je uit kunt kiezen. Van gehaktbrood en pasta tot broodpudding – voor bijna ieder gerecht is er een ‘slow cook; variant te vinden.

Zelf vers ingevroren zomerfruit krijgt door de slow cooker een tweede leven. Meng bijvoorbeeld bessen met een paar plakjes verse gember of een vanillestokje en bereid deze samen in de slowcooker. Het resultaat; Warme winter compote die heerlijk smaakt in combinatie met kwark of yoghurt.

slow cooker pasta

Kort samengevat; Slow cookers zijn goedkoop om te kopen, zuinig in gebruik en ze zijn geweldig voor het maken van de meeste uiteenlopende gerechten. Ze bieden een gezonder, vetarme manier van koken en vereisen een minimale hoeveelheid aan inspanning.

Voor de meeste mensen zal met name “tijd” een belangrijke ‘slow cooker pluspunt zijn’. Logisch; want de tijd die jij uitspaart, gebruik jij natuurlijk graag voor een (extra) bezoekje aan de sportschool.

Reageren is niet (meer) mogelijk.