Blijf Gemotiveerd

Blijf gemotiveerd doormiddel van deze 8 tips

“Blijf gemotiveerd” is makkelijk gezegd aan het begin van een nieuw jaar. Maar hoe zal het zijn over 7 maanden?

Aangezien 2016 (bijna) is omgevlogen en 2017 alweer voor de deur staat, begint mijn “ik ben gemotiveerder dan ooit” gevoel weer naar boven te komen. Nu vind ik zelf niet dat ik val onder de categorie “ik begin 1 januari en stop er 14 dagen later weer mee”, maar toch merk ook ik dat het hoe verder het jaar vordert, hoe lastiger het is om gemotiveerd bezig te blijven. Drukte, sociale afspraken, werk stress, allemaal redenen om ‘een’ dagje over te slaan.

Aangezien we aan een nieuw jaar beginnen, dus aan motivatie geen gebrek, leek het mij leuk om nu alvast een lijst te maken met 8 manieren om gemotiveerd te blijven het komende jaar. Online staan werkelijk duizenden tips hoe je gemotiveerd kunt blijven, dus alles opsommen wordt wat veel, daarom hier mijn persoonlijke top 8.

Misschien dat deze lijst nu nog niet nodig is… maar voor mij persoonlijk leek mij dit wel een handig lijstje om in de toekomst mijn motivatie weer mee te hervinden.

Blijf gemotiveerd – Zorg voor een backup plan

De kans is groot dat jij een waterdicht en strak sport schema volgt. Natuurlijk wil je hier geen dag van missen en tot het uiterste gaan. Toch is de kans groot dat er dagen voorbij komen waarop je schema realistisch gezien gewoon niet haalbaar is. Zorg voor een backup – in de vorm van een korte workout die jij (bijna) altijd tussendoor kunt doen. Dit voorkomt een schuldgevoel en sportstress, en zorgt ervoor dat je op de dagen dat het echt niet lukt toch iets hebt kunnen doen.

Blijf gemotiveerd – Zorg dat het je geld kost

Zelfs als jij al een routine hebt. En zelfs als jij al precies weet welke machines je moet gebruiken en hoe, betaal voor een personal trainer. De reden; De meeste van hen sturen gewoon een rekening wanneer je last minute annuleert. Als het goed is zorgt dit ervoor dat jij je ervan bewust wordt dat als je niet gaat je toch moet betalen. Hierdoor ben jij (waarschijnlijk) veel minder snel geneigd om op de bank te blijven hangen.

Blijf gemotiveerd – Sta eerder op

Wanneer je drie dagen in de week een uur eerder opstaat en direct gaat sporten voor je werk. Dan is de kans veel groter dat jij het op lange termijn vol blijft houden. Het aantal excuses dat je namelijk gedurende de dag kunt bedenken is veel langer dan wanneer je net uit je bed komt.

Blijf gemotiveerd – Hang een kalender op

Hang een kalender op op een plek die je dagelijks ziet. Gebruik deze kalender enkel voor het bijhouden van je training. Markeer elke dag dat jij niet hebt gesport met een gigantische rode “X”. Wanneer je twee of drie dagen overslaat in een rij, zul jij geconfronteerd worden met al die grote “X” en achterelkaar – een visuele herinnering dat het tijd is om van je kont te komen.

Blijf gemotiveerd – Koop jezelf om

Het is altijd makkelijker om iets te doen waar je geen zin in hebt wanneer je weet dat je moeite erna wordt beloond. Natuurlijk… een fit lichaam op de lange termijn zou genoeg motivatie kunnen zijn, maar soms werkt een korte-termijn beloning net even iets beter. Het hoeft trouwens geen eens een grote beloning te zijn. Lange werkweek gehad en geen zin om te sporten – koop jezelf om door met jezelf af te spreken dat je na het sporten dat ene biertje mag drinken.

Blijf gemotiveerd – Kleed je voor de gelegenheid

Sporten kan bijna altijd in een oud t-shirt of in een oude slobber trui. Wanneer je motivatie niet optimaal is, werkt deze kleding echter niet motiverend. Trakteer jezelf eens per maand op een sportief kledingstuk. Iets waar je prettig in kunt sporten, maar jij je ook prettig in voelt. Het is misschien geen wondermiddel, maar het kan je net dat laatste duwtje in de rug geven.

Blijf gemotiveerd – Vernieuw je playlist

Een uur sporten in stilte is afschuwelijk, maar een uur sporten met het gezucht en gesteun van anderen is ook geen pretje. Een mp3 speler is de ideale remedie tegen dit probleem, alleen niet wanneer je je playlist een jaar lang niet ververst. Uit ervaring weet ik dat dit echt zo is. 50x dezelfde nummers horen terwijl je motivatie al niet optimaal is werkt niet. Spotify, Apple music en andere, allemaal hebben ze de optie snel een nieuwe lijst te maken. Maak hier gebruik van een houdt de muziek net zo afwisselend als je workout.

Blijf gemotiveerd – Stuur jezelf een brief

Oke, dit is voor mij persoonlijke de leukste tip die ik heb gehoord, en een tip die ik zeker ga gebruiken de komende tijd. Schrijf terwijl je super gemotiveerd bent (en ja dat is voor een hoop mensen toch rond in deze periode) jezelf een brief. In deze brief kun jij aan je toekomstige zelf vol enthousiasme vertellen waarom je bent begonnen, wat je doelen zijn, en welke geweldige dingen je wel niet kunt doen als jij je doel hebt bereikt. Schrijf jezelf, je doelen en je motivatie de hemel in zodat jouw toekomstige ik weer net zo enthousiast wordt als dat jij nu bent.

Blijf gemotiveerd – Deel een tip

Bovenstaande 8 tips lijken mij persoonlijk op dit moment echt het meest haalbaar en doeltreffend. Ken of heb jij een andere suggestie? Dan hoop ik natuurlijk dat je die met mij wilt delen.

Reageren is niet (meer) mogelijk.