Gezonder Eten

Gezonder Eten? 10 Eenvoudige Manieren Om Het Dit Jaar Vol Te Houden

Gelukkig nieuwjaar! Natuurlijk als eerste de beste (voeding en fitness) wensen. Èèn nieuw jaar, op naar een nieuwe zomer, en een nieuwe kans om een jaar langt ‘gezonder eten’ vol te houden. Nu de goede voornemens en de frisse moed (misschien niet direct door slaapgebrek) nog helemaal aanwezig is. Is dit volgens mij het ideale moment om direct van start te gaan met een (klein) lijstje vol tips om het voornemen; Gezonder eten, makkelijker vol te houden.

Gezonder eten – ongeacht of je hierbij denkt aan Paleo, Clean eating, Old school Sonja Bakker etc – is een voornemen dat ieder jaar bovenaan het lijstje goede voornemens staat. Cold Turkey overstappen van “Fast Food” naar “Super Food” is in de dagelijkse werkelijkheid helaas altijd iets lastiger en minder makkelijk vol te houden dan het lijkt. Van ongezond naar volledig gezond eten – is misschien net een stap te ver – gezonder eten hoeft dat echter niet te zijn. Hieronder een lijstje met tips om ‘èèn vol jaar’ gezonder eten vol te houden.

 1. Gezonder eten – Gebruik de kracht van het verborgen (super) ingrediënt.

  Wanneer overstapt van ongezond naar gezond eten, kan het aanvoelen of je “niets meer mag eten wat je lekker vind/is”. Een manier om gezonder eten vol te houden is door te leren hoe jij gezondere versies kunt maken van het eten waar je van houd. Een recept gezonder maken kan al door een paar kleine aanpassingen. Verwissel bijvoorbeeld; De helft van de (niet alle) aardappelen in aardappelpuree door bloemkool. De smaak en textuur zal nog steeds lijken op ‘echte’ aardappelpuree. Het verborgen ingrediënt bloemkool maakt de pure echter direct een veel minder grote zetmeel-bom als voorheen.

 2. Begin de maaltijd met groente

  Een goed idee (met name tijdens het avondeten) is om aan het begin van jouw maaltijd als eerste alle groente op jouw bord als op te eten. Dit vergroot niet alleen de kans dat jij alle groenten ook echt opeet, het zorgt er daarnaast voor dat wanneer je vol zit, de minder goede voedingsmiddelen laat staan in plaats van de gezonde groenten.

 3. Maak jouw eten gezonder – Maak het zelf

  Van proteine reep tot onbijtgranen en van soep tot aan ijs – bijna alle voedingsmiddelen die je kant en klaar koopt in de supermarkt bevatten ingrediënten die jij waarschijnlijk niet vind passen binnen jouw nieuwe eet patroon. De trend van de afgelopen (en hopelijk komende) jaren is het niet langer kant en klaar te kopen, maar zelf te maken. Ik persoonlijk zou dit alleen al willen aanraden omdat het ‘gewoon’ leuk is maar, zelfs als bakken en koken niet direct jouw hobby’s zijn, heeft het eten wat jijzelf bereid de potentie om alle ongewenste voedingswaarde te vervangen voor gezondere alternatieven.

 4. Gezonder eten – Doe wat water ‘bij’ de wijn

  Letterlijk water bij de wijn hoeft (gelukkig) niet, maar een goed alternatief is om na ieder glas alcohol en glas water te drinken. Het voordeel van water drinken (tijdens het drinken) is dat je beter gehydrateerd blijft, minder zult drinken (doordat je minder dorst hebt) en de kans dat jij dronken wordt verkleint. Bijkomend voordeel is dat jij, doordat jij naast nuchter ook vol water zit, minder snel het risico loopt voedingskeuzes te maken waar je later spijt van zult krijgen (denk hierbij aan “Shoarma met extra saus om half drie in de nacht”)

 5. Vergeet frituren – Ga grillen

  Van kipnuggets & franse frietjes tot aan bijna ieder denkbare groente – het smaakt heerlijk wanneer je het grilt. Vergeet de frituurpan en bereid jouw favoriete gerecht voortaan in de oven of op de gril. Deze overstap heeft meer voordelen dan ‘gezonder eten’ alleen, het zorgt ook nog eens voor, minder troep, minder gebruik van olie en vet en minder (lastig te verwijderen) geurtjes tijdens en na het koken. Een alternatief op grillen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de populaire (maar nog prijzige) alternatieven als de; Jet Fryer, Tefal Actifry of Philips Airfryer.

  grillen

 6. Gezonder eten – Gezonder bakken

  Een leven zonder koekjes en cake is geen leven. Het is echter verbazend hoeveel lekkernijen net zo lekker zijn wanneer je (een deel) meel vervangt door een gezonder alternatief als bijvoorbeeld volkoren meel. De voordelen spreken voor zich; Je koekje of cake bevat direct meer vezels en eiwitten. Daarnaast verlaagd deze vervanging het het riscio op een super suikerdip.

  Ondanks de voordelen kan bakken zonder of met minder meel kan lastig zijn. Dit komt met name doordat de structuur en textuur van het geen jij maakt veranderend. Experimenteer en ga opzoek naar een verhouding die voor jouw werkt/goed smaakt, bijvoorbeeld door steeds een klein beetje bloem te vervangen door iets anders. Naast volkorenbloem kun jij tijdens het testen natuurlijk ook spelen met meel wat niet met tarwe is gemaakt  (maïs, haver, rogge, spelt, etc) of een alternatief die zelfs helemaal niet is gemaakt van graan (amandel of kokosnoot meel).

 7. Start de dag met een gezond (eiwit) ontbijt

  Eet smakelijke eiwitten en groenten als ontbijt in plaats van de gebruikelijk koolhydraten en zoetigheid. Eiwitrijke voeding zorgt ervoor dat jij veel minder snel weer trek krijgt en is daarnaast een effectief middel om een suikerdip halverwege de ochtend te vermijden. Mensen in Japan en tal van andere landen over de hele wereld doen dit al jaren, waardoor het vinden van een lekker ontbijt recept geen moeite hoeft te kosten.

 8. Gezonder eten – 2 x eiwit 1 x eigeel

  Een roerei, omelet of frittata die volledig uit eiwit bestaat kan net een stapje te ver voor je zijn. Toch kun je een hoop verzadigd vet vermijden (en nog steeds iets lekkers maken) door in verhouding simpel weg twee keer zoveel eiwit als eigeel te gebruiken.

 9. Gezonder eten – Eet alle kleuren van de regenboog

  De felle kleuren in groenten en fruit zijn over het algemeen een teken van geconcentreerde voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, antioxidanten, etc.), welke zeer goed voor je zijn. Door zoveel mogelijk verschillende kleuren op een dag te eten zorgt ervoor dat jij beloond zult worden met een zeer breed en zo divers mogelijk palet van gezonde voedingsstoffen.

 10. Breng eens per week je eigen lunch mee

  Alles wat je zelf maakt is waarschijnlijk gezonder dan wat je in plaats daarvan zou kopen. Maar zelf iets maken kost (helaas) iets meer tijd, dus begin met kleine stapjes: Maak een lunch voor jezelf op zondag die jij mee kunt nemen naar je werk op maandag. Hoe meer je het doet, hoe sneller het een gewoonte zal worden. Wanneer jij eenmaal de smaak te pakken hebt zul je zien dat jij vanzelf vaker kiest voor zelfbereide lunch.

Net als bij veel dingen is ook gezonder eten iets waar je aan moet wennen (moet volhouden klinkt te negatief) – probeer het leuk te maken, af te wisselen, en vooral zo lekker en gemakkelijk mogelijk voor jezelf te houden. Op die manier heb jij de meeste kans dat jij aan het einde van het jaar nog steeds geniet van een gezondere levensstijl.

Volledig de mist in gegaan? Onderweg naar huis twee bakken gefrituurde kip opgegeten en/of je dagelijkse eiwitshake vervangen door een milkshake? Geen stress, jezelf zorgen maken en ‘slecht’ voelen vergroot de kans dat jij uiteindelijk de handdoek helemaal in de ring zult gooien. Vergeef en vergeet je misser en begon morgen weer met een frisse start.

,

Reageren is niet (meer) mogelijk.