Koffiedrinken is gezond

Koffiedrinken is gezond en maakt gelukkig

Koffiedrinken is gezond. Althans, als je een aantal gezondheidsonderzoeken mag geloven. Aangezien ik zelf verslaafd ben aan koffie (de nr 1 reden waarom ik onderdeel uitmaak van koffieduo.nl) ben ik meer dan geneigd deze onderzoeken te geloven. Koffie zit namelijk vol anti-oxidanten en nuttige voedingsstoffen die de gezondheid kunnen verbeteren. Volgens diverse studies is aangetoond dat koffie drinkers een veel lager risico hebben op een aantal ernstige ziektes. Hier zijn de top 5 gezondheidsvoordelen van koffie, die zijn bevestigd doormiddel van de verschillende onderzoeken.

1) Koffiedrinken is gezond want het verhoogt je energie en maakt je slimmer

Koffie kan helpen je minder moe te voelen en je energie niveau te verhogen. Dit is omdat het een stimulans bevat genaamd cafeïne, die in feite de meest gebruikte psychoactieve stof in de wereld is. Nadat je koffie drinkt word de cafeïne in je bloed opgenomen. Van daaruit reist het naar je hersenen. In de hersenen blokkeert cafeïne een remmende neurotransmitter Adenosine. Wanneer dit gebeurt, verhoogt de hoeveelheid van andere neurotransmitters zoals noradrenaline en dopamine daadwerkelijk wat leid tot het verhoogd afvuren van neuronen.

Andere studies bij mensen hebben daarnaast aangetoond dat koffie verschillende aspecten van de hersenfuncties verbeterd. Deze verbetering was bijvoorbeeld terug te zien op het niveau van geheugen, stemming, waakzaamheid, energie, reactietijd en andere algemene cognitieve functies.

2) Koffiedrinken is gezond want je wordt er gelukkig(er) van

In een (door Harvard verricht) onderzoek is aangetoond dat; Wie twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, maar liefst vijftig procent minder kans heeft tijdens zijn of haar leven last te krijgen van zelfmoordneigingen.

Minder extreem, maar ook niet onbelangrijk, is daarnaast dat de cafeïne in de koffie dienst doet als milde variant antidepressiva. Cafeïne stimuleert de aanmaak van serotonine, dopamine en noradrenaline – allemaal hormonen die bijdragen aan het gevoel van “gelukkig” zijn.

3) Koffiedrinken is gezond want het helpt je vet te verbanden

Wist je dat cafeïne terug te vinden is in bijna alle commerciële vetverbranding supplementen?

Hier is een goede reden voor; cafeïne is namelijk een van de weinige natuurlijke stoffen waarvan daadwerkelijk bewezen is dat het je helpt om vet te verbranden.

Vanuit verschillende onderzoeken is gebleken dat cafeïne de stofwisseling kan verhogen met 3 tot 11%. Andere studies hebben aangetoond dat cafeïne de vetverbranding kan verhogen met maar liefst 10% bij mensen die leiden aan obesitas en tot 29% bij magere mensen. Helaas houden al deze onderzoeker er rekening mee dat de effecten afnemen bij langdurige koffiedrinkers.

4) Koffiedrinken is gezond want het helpt je sportprestaties te verbeteren

Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, dit zorgt ervoor dat er een signaal naar de vetcellen wordt gestuurd dat er toe leidt dat lichaamsvet wordt afgebroken.

Maar cafeïne verhoogt ook epinefrine (adrenaline) in het bloed. Dit is het “strijd of vlucht” hormoon, bedoeld om ons lichaam klaar te stomen voor een intense fysieke inspanning. Hierdoor zorgt cafeïne ervoor dat vetcellen worden afgebroken en in het bloed worden vrijgeven als vrije vetzuren welke beschikbaar zijn als brandstof.

Gezien deze effecten, is het niet verrassend dat cafeïne fysieke prestaties kan verbeteren met gemiddeld 11-12%. Vanwege deze processen, is het zinvol om ongeveer een half uur voordat je naar de sportschool gaat een sterke kop koffie te drinken.

5) Koffiedrinken is gezond want je leeft er langer door

Een recent (door Harvard verricht) onderzoek heeft aangetoond dat koffiedrinkers langer leven dan mensen die geen tot weinig koffie drinken. Aan dit onderzoek werkten meer dan 200,000 mensen mee. Deze groep werd 28 jaar lang bestudeerd door onderzoekers van the Harvard School of Public Health.

Op basis van dit onderzoek concludeerde de onderzoekers dat; Niet rokende koffie drinkers 15% minder risico lopen vroegtijdig te overlijden ten opzichte van niet rokers die geen koffie drinken.

De mogelijke oorzaak van het verlaagde risico op vroegtijdig overlijden ligt volgens de onderzoekers in het feit dat koffie belangrijke antioxidanten bevat. Deze antioxidanten zijn in staat schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, welke de moleculen in ons lichaam aantasten.

Daarnaast is koffie (geloof het of niet) binnen ons westerse voedingspatroon zelfs een van de grootste bronnen van antioxidanten. Zelfs groenten en fruit blijken over minder antioxidanten te beschikken dan koffie.

Ik drink nog een bakje koffie (Tip: Bekijk ook eens de koffiezetapparaten van Philips)

Bovenstaande 5 gezondheidsvoordelen van koffie zijn slecht een hele kleine greep uit de.talloze onderzoeken die aantoonden dat het drinken van koffie goed voor je is. Nu is het probleem met onderzoeken dat er bijna altijd een gelijk aantal onderzoeken is uitgevoerd die het tegendeel bewijzen.
Verblind door mijn liefde voor koffie, heb ik ik besloten de onderzoeken te geloven die aantonen dat koffie gezond voor je is. Natuurlijk wel (zoals met alles) met mate – zelfs ik ben er namelijk van overtuigd dat liters koffie per dag niet zo een goed idee is 🙂

Reageren is niet (meer) mogelijk.