Apple Watch VS Fossil Q Explorist

Review | Apple Watch vs Fossil Q Explorist i.s.m een iPhone

Om direct met een open deur in huis te vallen; ‘Een Apple Watch werkt het best met een iPhone – een Android Wear smartwatch werkt het beste met een Android telefoon’… Maar wat nu als je niet zo een fan bent van het ontwerp van de Apple Watch? Of gewoon (net als ik) als een blok bent gevallen voor het uiterlijk van de Fossil Q Explorist? Dan is het natuurlijk handig om te weten wat er wel, niet en/of een beetje werkt wanneer je de Fossel Q Eplorist (of andere Android Wear Watch) koppelt aan je iPhone, en wat de voor en nadelen zijn tegen over de aanschaf van een Apple Watch.

Review | Apple Watch vs Fossil Q Explorist – Wat kunnen ze beiden:

Een smartwatch koop je natuurlijk niet alleen omdat je graag wilt weten hoe laat het is. Een smartwatch koop je voornamelijk voor de extra mogelijkheden die een smartwatch te bieden heeft. Welke extra functies een smartwatch te bieden heeft hangt af van het merk en het soort horloge dat je koopt. De Apple Watch en Fossil Q Explorist delen een aantal extra functies/mogelijkheden – voorbeelden van deze overkomsten zijn dat:

 • Beiden zijn uitgerust met een stappenteller.
 • Ze tonen beiden notificaties vanaf het gekoppelde toestel.
 • Ze zijn beiden voorzien van een (eigen) voice assistant (Siri of Google Now).
 • Je kunt met beiden je muziek speler of Spotify op je telefoon bedienen.
 • Ze beiden standaard zijn uitgerust met een weerbericht app (welke je kunt wisselen).
 • Ze beiden standaard zijn uitgerust met meerdere alarm functies (handig voor het op tijd in nemen van je supplementen) en een stopwatch (handig voor diverse workouts).

Daarnaast zijn beide horloges uitgerust met een workout app die je workout meet en bijhoud.

Natuurlijk zijn dit slechts enkele voorbeelden en hebben zij beiden standaard nog enorm veel extra functies zoals; een email programma, wisselbare watch faces, een rekenmachine etc, en kun je deze functies uitbreiden door gebruik te maken van de Apple App Store of Google Playstore.

Review | Apple Watch vs Fossil Q Explorist – Wat kan de Fossil Q Explorist meer of beter:

Ondanks dat ik de Fossil Q Explorist enkel heb geprobeerd in combinatie met een iPhone kan ik zeggen dat dit horloge voor mij een aantal pluspunten had in vergelijking tot de Apple Watch:

 • Het scherm is groter (vergeleken met de 42mm Apple Watch).
 • Bij een kracht training werkt voor mij de Fossil/Google app prettiger.
 • Je kunt het horloge bedienen met ‘gebaren’.

Scherm Fossil Q Explorist:

Los van het feit dat de Fossil Q een rond scherm heeft welke meer oogt als een klassiek horloge – iets wat ik persoonlijk erg mooi vind – is het scherm ook ietsjes groter. Groter hoeft niet altijd beter te zijn, maar in dit geval vond ik het grotere ronde scherm in veel situaties net iets overzichtelijker.

Fossil en/of Android Wear sportapp.

Zoals gezegd zijn beide horloges uitgerust met een workout app die je kan helpen om je trainingen bij te houden. Voor mij is dit het punt waarop (ook met een iPhone) de Fossil Q Explorist zijn waarde toont.

De app op de Fossil Q houdt namelijk niet alleen het aantal minuten bij dat je sport, hij is ook in staat ‘zelf’ te bedenken welke oefening je aan het doen bent door je beweging te volgen en deze te vertalen naar een oefening. Ideaal wanneer jij je volledig focust op het goed uitvoeren van de beweging en je vergeet om het aantal herhalingen bij te houden.

Natuurlijk werkt dit niet volledig vlekkeloos, bijvoorbeeld wanneer je een oefening doet waar je slechts één arm voor nodig hebt, en die arm niet de arm is waar je het horloge omheen zit, maar na meerdere keren testen heb ik ervaren dat dit horloge echt heel veel gegevens goed had ingeschat en had opgeslagen. Klopt na afloop de oefening of het aantal herhalingen niet? Geen probleem, deze kun je na afloop namelijk moeiteloos aanpassen.

Helaas synchroniseert deze informatie niet automatisch met bijvoorbeeld de Apple Health app – Maar dit was (helaas) ook te verwachten wanneer je een Android Weard horloge koppelt aan een IOS telefoon.

Fossil Q Explorist & Android Wear – Polsgebaren

Ik heb eerst een aantal weken de Fossil Q Explorist gedragen voordat ik besloot de Apple Watch uit te proberen. Hierdoor was ik gewend geraakt aan een aantal functies die ik bij de Apple Watch direct miste, met als grootste en belangrijkste functie, de functie polsgebaren of polsbesturing.

Snel terug naar het hoofd scherm? Schud even met je arm en de Fossil Q brengt je terug naar het hoofd scherm. Bericht langer dan het scherm groot is? Draai je arm een kwartslag naar boven of onder en de tekst scrollt omhoog of omlaag. Deze makkelijke en handige manier van navigeren op het horloge zorgt ervoor dat dit horloge (ook zeker tijdens het sporten) voor mij veel gebruiksvriendelijker aanvoelde dan de Apple Watch.

Fossil Q Explorist – Ook een negatief puntje

Buiten de logisch verklaarbare synchronisatie obstakels (welke ik niet allemaal zal benoemen) werkte bij mij een onderdeel van de Fossil Q Explorist minder goed in vergelijking tot de Apple Watch en dat is de stappen teller. Na een wandeling (waarin ik letterlijk iedere stap heb geteld) bleek geen van beiden het exacte aantal stappen juist te hebben geteld, wat natuurlijk een beetje jammer is.

Het verschil was bij de Apple Watch klein(er) – ongeveer 10 stappen verschil per 300 stappen. Bij de Fossil Q ging was het verschil echter opvallend groter – ongeveer 40 tot 50 stappen per 300 werkelijke gezette stappen – waardoor ik de teller al vrij snel niet meer serieus nam.

Review | Apple Watch vs Fossil Q Explorist – Wat kan de Apple Watch:

Om niet alle open deuren uitgebreid in te trappen zal ik niet alle pluspunten benoemen die komen doordat de Apple Watch gemaakt is voor de iPhone en dus logischerwijs beter samen werken. Voorbeelden hiervan in het kort; Siri werkt, je kunt berichten niet alleen lezen, maar ook beantwoorden etc.

Los van deze logische voordelen heeft de Apple Watch ook een aantal voordelen die niet uitsluitend te maken hebben met de combinatie van besturingssystemen alleen zoals:

 • Het horloge is waterdicht (vanaf de Apple Watch 2) en houdt ook zwem trainingen bij.
 • Het horloge heeft een ingebouwde hartslag meter.
 • Er zijn (in mijn ervaring) meer apps die samenwerking met de Apple Watch.

Apple Watch waterdicht

De eerste versie van de Apple Watch was spatwaterdicht en kan (volgens meerdere bronnen) zonder problemen ook onder de douche om je arm blijven zitten. Vanaf versie 2 is het horloge waterdicht (tot 50 meter) en kan deze gebruikt worden in het zwembad en de zee. 

Deze optie vind ik als enthousiaste hobby zwemmer een absoluut plus punt te noemen, zeker wanneer zwemmen onderdeel uitmaakt van je workout schema. Een extra pluspunt is dat je het horloge ook kunt gebruiken om het zwemmen te registreren als workout waardoor deze mee telt voor het behalen van je dagelijkse trainingsdoelen.

Hartslag meter op de Apple Watch

Door mijn gebrek aan kennis op dit vlak durf ik niet met volledige zekerheid te zeggen dat de Apple Watch hartslagmeter een perfecte vervanger is voor een traditionele hartslag meter. Mijn ervaring durf ik wel te delen – en mijn ervaring is dat de hartslag meter vrijwel dezelfde hartslag meet als mijn Polar hartslagmeter met borstband. Voor mijn wensen is deze meting goed genoeg waardoor ik de ingebouwde Apple Watch hartslagmeter als een enorme uitkomst heb ervaren.


Apple Watch apps

MyFitnessPal, Todoist, Timer+ en Yummly zijn slechts een aantal voorbeelden van Apps die ik vaak gebruik, en waar een speciale Apple Watch versie beschikbaar van is. Deze (en andere) Apps vond ik niet terug in de Android Wear play store waardoor het aantal apps die ik persoonlijk gebruik, en die (samen)werken op een smartwatch aan de Apple kant groter lijkt te zijn.

Review | Apple Watch vs Fossil Q Explorist – De prijs:

Serie 1 van de Apple Watch is op dit moment verkrijgbaar vanaf €270,- De Apple Watch serie 3 vanaf €370,- De Fossil Q Explorist begint bij €299,- wat hem net iets duurder maakt als Serie 1 en goedkoper als de Serie (2 en) 3 van de Apple Watch.

Deze prijzen komen niet helemaal overeen met de horloges die ik heb getest aangezien de Apple Watch die ik heb geprobeerd is voorzien van een (duurder) Milanees Loop bandje.

Review | Apple Watch vs Fossil Q Explorist – Conclusie:

Hoe mooi ik persoonlijk de Fossil Q Explorist ook vind kan ik niet ontkennen dat wanneer je een iPhone hebt, en jij echt alles uit je smartwatch wilt halen wat erin zit, de Apple Watch de meest logische keuze blijft.

Kun jij echter prima zonder hardslagmeter?, ben jij niet van plan het horloge onder de douche te dragen en vind jij het geen probleem dat jij alleen een korte update van je notificaties kunt bekijken, en deze niet kunt beantwoorden? Dan is de Fossil Q Explorist absoluut een van de mooiste Smart horloges waar je (zelfs met een iPhone) prima mee uit de voeten kunt. Dat gezegd hebbende moet ik eerlijk toegeven dat mijn voorkeur uiteindelijk toch eerder uit zal gaan naar de Apple Watch.

Heb je een Android telefoon? Dan is het natuurlijk een compleet ander verhaal en raad ik met absolute zekerheid de Fossil Q Explorist aan.


* De Fossil Q Explorist heb ik tijdelijk en gratis mogen testen via TheInsiders – De Apple Watch is niet gratis aan mij verzonden. Voor het schrijven van dit bericht ontving ik geen vergoeding.

Reageren is niet (meer) mogelijk.