MyFitnessPal Apps

Review | MyFitnessPal (app)

Voedingslogboek MyFitnessPal

Voor een hele hoop (sportieve) mensen is het geen geheim meer dat je met zwoegen in de sportschool bedroevend weinig calorieën verbrand. Ook is bij de meeste bekend dat je door (verkeerd) eten meer calorieën binnenkrijgt dan je van te voren had verwacht of bedacht*.

Deze kennis is ‘leuk’ wanneer je hier aan denkt terwijl je fanatiek aan het lijnen/cutten bent. Het is alleen weer makkelijk te negeren of ‘vergeten’ op de momenten dat jouw sport/lijn/fitness doelen (tijdelijk) een minder grote rol spelen.

De oplossing; Een voedingslogboek die jouw hieraan blijft herinneren en jouw calorieën verbruik en inname ‘voor je’ bijhoud. Ikzelf gebruik hiervoor de MyFitnessPal app en vertel doormiddel van deze review graag waarom.

*Ik schrok zelf bijvoorbeeld erg op het moment dat ik ontdekte dat een handje rozijnen meer calorieën bevat dan een speculaasje.

Review | MyFitnessPal – Wat is het

MyFitnessPal is een goed doordachte en enorm populaire calorieën teller. MyFitnessPal is te gebruiken via de gelijknamige website en is verkrijgbaar in een app-variant voor IOS, Android, Windows en in (een zeer langzame) Blackberry-versie.

MyFitnessPal beschikt over een hele hoop functies waaronder;

  • Een eetdagboek en een voedingsdatabase met duizenden ‘normale’ voedingsmiddelen.
  • Een voedingsanalyse die een uitsplitsing van calorieën, koolhydraten, vet en eiwit toont.
  • Een ‘receptenmaker’ om eigen recepten aan de privé of openbare database toe te voegen.
  • Een trainings logboek met een doorzoekbare database van activiteiten en de mogelijkheid om jouw eigen oefeningen hier aan toe te voegen.
  • Snelle hulpmiddelen waarmee je bijv. gemakkelijk calorieën kunt invoeren of maaltijden en trainingen van afgelopen dagen kunt kopiëren.

Op het eerste gezicht lijkt MyFitnessPal uitsluitend bedoeld als een hulpmiddel voor tijdens het afvallen. Wanneer je de app installeert (of de site langer gebruikt), kom je er al snel achter dat het veel meer is dan een ‘afval app’.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is dat je MyFitnessPal (ook) kunt gebruiken om jouw macronutriënten in name te monitoren. In de gratis versie stel je heel simpel jouw macro doelen in percentages* in. MyFitnessPal berekend vervolgens, nadat jij iets invoert, of jij dit doel behaald, of hier (bijna) overheen gaat.

Deze gegevens zijn vervolgens direct inzichtelijk doormiddel van verschillende rapporten waaronder het rapport Macro’s.

myfitnesspal macro overzicht

myfitnesspal voedingsstoverzicht
myfitnesspal calorieen overzicht

 

*In de betaalde premium versie is het mogelijk om jouw gewenste macronutriënten verhouding in grammen in te stellen.

Review | MyFitnessPal – De basis functies

MyFitnessPal beschikt over een hele hoop functies met ieder een eigen doel. De basis onderdelen zijn in het kort:

Het onderdeel voedingsmiddel – Waarin jij jouw dagelijkse logboek kunt bekijken en bewerken. Hier kun je snel (per maaltijd) invoeren wat jij hebt gegeten. Invoeren gaat eenvoudig door te klikken op een link en vervolgens te zoeken binnen de database. Invoeren hoeft niet perse via de database – MyFitnessPal heeft namelijk een barcode scanner. Wanneer je een product scant worden de voedingswaarde van dit voedingsmiddel direct ingevoerd.

Een groot plus punt is dat MyFitnessPal onthoud wat jij eerder hebt ingevoerd. Hierdoor kun jij snel voedingsmiddelen of complete maaltijd die jij eerder in hebt gevoerd opnieuw toevoegen.

myfitnesspal invoeren

De calorieën van deze maaltijd worden direct toegevoegd aan jouw grafiek, samen met een uitsplitsing van calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten.

Een opvallend handige functie binnen dit onderdeel zijn de “Snelle hulpmiddelen”. Hiermee kun jij direct;

  • Calorieën invoeren – zonder dat je een voedingsmiddel toevoegt*.
  • Gisteren kopiëren – waarmee je snel een complete maaltijd van de dag ervoor invoert.
  • Kopiëren van datum – waarmee je snel een complete maaltijd van een willekeurig gekozen dag invoert.
  • Kopiëren naar datum – waarmee je snel een maaltijd toevoegt aan een andere dag.

*In de betaalde premium versie is het ook mogelijk om direct koolhydraten, vetten en eiwitten in grammen in te voeren.

Het onderdeel beweging – Waarin jij jouw dagelijkse activiteiten logboek kunt bekijken en bewerken. Het toevoegen oefeningen/activiteiten werkt op dezelfde manier als bij het onderdeel voedingsmiddel. Je klikt op een link, zoekt de oefening in de database, je vult in hoelang jij deze activiteit hebt gedaan en vervolgens wordt deze activiteit aan de lijst toegevoegd – samen met een geschat aantal verbrande calorieën.

Ook binnen dit onderdeel onthoud MyFitnessPal wat jij eerder hebt ingevoerd, zodat invoeren steeds minder tijd kost.

Review | MyFitnessPal – De Voor & Nadelen

MyFitnessPal de Voordelen:

  • De gratis variant is heel erg uitgebreid – upgraden voelt dan ook echt als een keuze (dit is bij veel sites en apps niet het geval).
  • Je kunt barcodes scannen – dit scheelt vaak een hoop invoerwerk.
  • De app versies die ik ken (IOS en Android) zijn simpel, overzichtelijk en maken invoeren gemakkelijk. Ik zelf vind (met name) de rapport functie binnen de app fijner dan de websites versie.
  • De grafieken maken deze app voor mij persoonlijk ‘de perfecte app’. De informatie die hier overzichtelijk wordt weergegeven maakt dat ik de app dagelijks blijf gebruiken.

MyFitnessPal de Nadelen:

Ik ben persoonlijk heel erg tevreden over MyFitnessPal. Wie lang zoekt vind altijd nadelen, dus met een beetje moeite kon ik onderstaande twee nadelen bedenken;

  • Het afgelopen jaar is de app meerdere keren geüpdatet. Normaal is dit fijn, maar in dit geval betekende een update een aantal keer dat layout compleet werd veranderd. Overzichten waar je nu aan gewend raakt kunnen in de toekomst ineens totaal veranderen of verdwijnen.
  • De gratis versie bevat reclame, maar ik moet hier eerlijk bij zeggen dat ik mij hier nooit aan gestoord heb. Ten eerste omdat ik het fijne app vind, en begrijp dat er geld aan verdiend moet worden. Ten tweede omdat het nooit ‘in de weg’ staat.

MyFitnessPal is te gebruiken of te downloaden via:

Get it on Google Play
Downloaden van de Windows Store
MyFitnessPal Online

MyFitnessPal

9.3

Prijs (gratis versie)

10.0/10

Functies

9.5/10

Gebruiksvriendelijkheid

8.5/10

Pros

  • Heel uitgebreid
  • Barcode scanner
  • Beschikbare rapporten

Cons

  • Overzicht na update
  • Reclame (gratis versie)

,

5 Reacties op Review | MyFitnessPal (app)

  1. Marianne 10 april 2017 at 00:31 #

    Sinds 10 weken bezig met MFP en ben 7,5 kilo kwijt. Het gaat iets harder dan de halve kilo per week die ik als doel heb gesteld, dus ik word nu wat voorzichtiger en eet wat meer. Dit om te voorkomen dat mijn lichaam in de stress-stand schiet (ik moet in totaal 30 kilo kwijt, helaas). Ik ben erg tevreden. De app is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Mijn man gebruikt hem ook en hij is nu al 15 kilo afgevallen in 12 weken. De app maakt je bewust van je inname en ik pas het eigenlijk automatisch aan. Ik eet nog steeds alles wat ik wil, alleen een beetje minder. Top.

    • Marieke 12 april 2018 at 13:53 #

      Beste Marianne,

      Waar ik benieuwd naar ben is of je de gratis versie gebruikt of de betaalde versie en of dit verschil maakt? Hou je rekening met de verhouding koolhydraten/eiwit/vet en kijk je ook echt strikt naar alle andere voedingswaarden?

      Ik vraag dit omdat ik sinds 2 weken de app nauwkeurig bijhoudt en ik nog geen gram afgevallen ben. Ik vraag me af of ik iets verkeerd doe? Zit elke dag onder mijn calorieën dus eet niet teveel.

      Benieuwd naar je reactie,
      Groetjes, Marieke

      • Janette 3 mei 2019 at 05:16 #

        Ik denk dat je te weinig eet!!

  2. Tiny 8 februari 2016 at 14:39 #

    hoi ben 6 januari begonnen met finss pal heb ingevuld om 1 kg per week af te vallen .de eerste 2 weken 2kg eraf en nu blijf ik staan geen gram meer eraf ,en ben nu 2 weken verder …..ra ra hoe kan dat ???

  3. Gert 3 december 2015 at 23:49 #

    Ik gebruik deze app ook op mijn iPad. De betaalde versie is er pas sinds kort. Overweeg de betaalde versie te proberen.