ZMA Bodylab Review

Review : ZMA Bodylab24 – Bodylab

Een van de voedingssupplementen waar ik zelf de afgelopen jaren enorm veel profijt van heb ondervonden is ZMA. Dit supplement ben ik in eerste instantie gaan gebruiken voor de voordelen die het heeft op de groei en ontwikkeling van (spier)weefsel. Al snel merkte ik echter dat dit een van de supplementen is die mijn (van nature erg slechte) nachtrust verbeterde.

ZMA staat om die reden altijd op mijn bestel lijst. Door mijn positieve ervaringen ben ik altijd benieuwd naar de (persoonlijke) werking die andere ZMA voedingssupplementen op mij hebben. Voor het schrijven van deze review verruilde ik mijn ‘standaard’ supplement voor de ZMA capsules van Bodylab. In deze post deel ik graag mijn persoonlijke ervaring.

“Bodylab ZMA bevat zink, magnesium en vitamine B6 in een optimale verhouding. Daarnaast is de formule aangevuld met vitamine B5 (Panthotheenzuur) & vitamine D3 zodat je een nog completer product krijgt. ” – Bodylab

Review | Werking ZMA (algemeen) in het kort:

ZMA bestaat uit een samenvoeging van zink, magnesium en vitamine B-6. ZMA is een voedingssupplement waar de afgelopen jaren veel over gediscussieerd, onderzocht en over geschreven is. De meningen, en de onderzoeksresultaten omtrent de voordelen van ZMA lopen erg uit een. Om een voorbeeld te noemen; Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat ZMA een testosteron verhogende werking heeft. Maar er zijn vrijwel even veel onderzoeken die deze uitkomsten weer ontkrachten.

Of, en hoe, ZMA van invloed is op je testosteron level is dus afhankelijk van welk onderzoek je gelooft. Buiten het verhogen van testosteron zijn er een groot aantal onderzoeken geweest naar de andere voordelen die ZMA heeft. Over deze voordelen zijn de onderzoeken het wel (vrij) unaniem eens.

De bekendste voordelen van ZMA:

Zink; is nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van (spier)weefsel. Heeft een positieve invloed op de werking van het afweer-/immuunsysteem. En daarnaast voorkomt een zink supplement een zink tekort. Een tekort aan zink kan ondermeer leiden tot slapeloosheid, haarverlies, depressie, libidoverlies en een verminderde eetlust.

Magnesium; is nodig bij de vorming van bot en spieren en draagt bij aan het goed functioneren van de spieren. Daarnaast helpt een magnesium supplement een magnesium tekort te voorkomen. Een tekort zorgt onder andere voor lusteloosheid, vermoeidheid en spierkrampen.

Vitamine B6; draagt bij aan een gezonde stofwisseling, en is vooral belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast heeft B6 een positieve invloed op het afweer-/immuunsysteem.

Review | Toegevoegde vitamines en voordelen ZMA Bodylab

Bodylab ZMA bevat naast zink, magnesium en vitamine B6 ook vitamine B5 (Panthotheenzuur) en vitamine D3. Enkele voordelen die deze toevoegingen aan ZMA met zich mee brengen zijn:

– Vitamine B5 (Pantotheenzuur); is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, en dan met name voor het vrijmaken van energie uit vetzuren. Daarnaast beïnvloedt deze vitamine de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten uit eten en drinken

– Vitamine D3; is nodig voor een goede opname van calcium en fosfor uit eten. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico, op latere leeftijd, van osteoporose te verminderen. Daarnaast speelt vitamine D ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. 

Review | ZMA Bodylab – Mijn persoonlijke ervaring

Zoals ik de intro eerder schreef gebruik ik ZMA supplementen met name voor het nachtrust bevorderende effect. De weken voordat ik de ZMA van Bodylab nam slikte ik de capsules van een ander merk. Hierdoor was mijn verwachting dat ik, van deze wisseling, weinig zou merken.

Het effect is bij mij namelijk groter (of valt me meer op) wanneer ik af en toe een korte pauze inlas. Neem ik bijvoorbeeld een of twee weken geen ZMA supplementen, en begin ik deze vervolgens weer te nemen, dan merk ik direct dat ik dieper slaap en ‘helderder droom’.

De eerste nacht met Bodylab ZMA was, tot mijn verrassing, vergelijkbaar met een periode na een pauze. Zo viel ik bijvoorbeeld vrij gemakkelijk in slaap en werd ik in die nacht slechts een keer wakker (wat bij mij opvallend weinig is) – de nachten erna waren vergelijkbaar, al merkte ik wel dat de heldere dromen (door gewenning denk ik) eerder waren verdwenen. 

Na een week de ZMA capsules van Bodylab te hebben geslikt ben ik van mening dat:

Om voor mezelf een goed beeld te krijgen heb ik de ZMA capsules, voor ik dit bericht schreef, eerst een week genomen.

De ZMA capsules van Bodylab zijn (voor/volgens mij) goed en compleet supplement, die naast de gebruikelijke voordelen, extra voordelen biedt door de toevoeging van vitamine B5 en D3.

Voor mij waren de effecten vergelijkbaar met het supplement dat ik hiervoor slikte, maar dan net iets intenser. Ik voelde mij, een half uur tot een uur na het innemen, meer ontspannen, ik viel sneller in slaap en werdt in de nacht weinig tot niet wakker.

Ik moest even wennen aan het feit dat je van deze ZMA 3 capsules moet nemen, bij mijn vorige was dat slechts 1, maar dat went weer vrij snel en is voor mij geen struikelblok.

Wat mij heel erg opviel:

Was dat ik na de eerste week ineens tot de ontdekking kwam dat ik al een week geen melatonine meer in huis had, dus deze ook niet had geslikt. Opvallend, aangezien ook ik deze met name gebruik voor het slaap bevorderende effect. Nu ga ik dit de komende week opnieuw proberen. Wanneer ik deze uiteindelijk toch mis dan ben ik van plan melatonine opnieuw erbij te nemen maar kies dan (om te proberen) een keer voor de melatonine tabs van Bodylab.

Het moment dat deze capsules mij het meest overtuigde was toen ik na 7 dagen op mijn Apple Watch keek. Dit horloge houdt bij hoeveel uur je tenminste 1 minuut gestaan of bewogen hebt. Normaal is dit voor mij 20 uur per dag – wat betekend dat ik nooit langer dan 4 uur doorslaap. Na drie dagen deze ZMA te hebben gebruikt is dat naar 5 tot 6 uur gestegen, wat ik zelf heel bijzonder vind.

Review | ZMA Bodylab – Prijs

De prijs van € 11,90 per 90 capsules (3 x per dag = een maand – zonder korting of aanbieding):

In eerste instantie vond ik de prijs, vergeleken met het product dat ik hiervoor gebruikte, best hoog lijken. Er zijn meerdere merken waar je voor hetzelfde bedrag genoeg capsules ontvangt voor 90 in plaats van 30 dagen. Een korte blik op het etiket leerde echter al snel dat deze capsules veel sterker zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook 2 extra vitamines aan toegevoegd, wat zeker ook een invloed op de prijs heeft. Omdat dit product mij ook meer voordeel oplevert vind ik de (iets) hogere prijs (voor mezelf) goed te verklaren en geen probleem.

Review | ZMA Bodylab – Ga ik ze vaker bestellen?

Wanneer het effect zo sterk blijft als nu (wanneer ik af en toe een pauze inlas) absoluut!, eventueel aangevuld met de melatonine capsules van Bodylab.

Om een nog beter beeld te geven ben ik van plan deze review te updaten/aanvullen nadat de pot na 30 x gebruiken leeg is.


* Deze ZMA capsules mocht ik 30 dagen lang gratis uitproberen. Ik ontving geen vergoeding voor het schrijven van dit bericht. Mijn mening is daardoor gelijk aan wanneer ik dit product zelf zou hebben gekocht.

Reageren is niet (meer) mogelijk.