Voedingstrends 2016

Voedingstrends in 2016?

Welke voedingstrends in 2016 zullen het helemaal gaan maken? Nu 2016 niet meer helemaal ‘nieuw’ is zouden de eerste signalen van de voorspelde voedingstrends al een klein beetje zichtbaar kunnen zijn. Omdat FitnessFoodie voornamelijk bedoeld is voor gezonde en sportieve recepten leek het mij (ondanks dat het een beetje laat is) leuk een klein lijstje te maken met de voedingstrends die werden en worden voorspeld voor 2016. Natuurlijk zijn dit soort lijstjes voornamelijk leuk wanneer deze aan het einde van het jaar vergeleken worden met de trends die zijn doorgebroken, om die reden hoop ik hier in december een vervolg bericht over te kunnen schrijven.

1) Voedingstrends 2016 – De spiraal snijder

Het geheime wapen van de gezondheid bewuste koks; de Spiraalsnijder. En super simpel keuken hulp middel waarmee (onder anderen) groenten in enkele seconden kan worden omgetoverd tot pasta-achtige noedels. De groenen die gesneden is met een spiraal snijder is voor een hoop gerechten geschikt zoals bijvoorbeeld:

 • Gezonde rauwe groenten snack
 • Knapperige groenten toevoeging voor door bijvoorbeeld een salade
 • Gekookt en bedekt met een hete saus als pasta vervanger.

Ondanks dat de spiraal snijder al een tijdje erg populair is, voorspellen de gezonde voedingstrends watchers dat de spiraal snijders in 2016 pas echt aan zullen slaan bij het grote publiek.

2) Brinner – Ontbijt als avondeten

Een beetje haaks op de uitdrukking “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar” staat de voorspelde voedingstrend “Brinner” (breakfast as dinner). Toch gaat deze voedseltrend het volgens de trendwatchers het helemaal maken in 2016 omdat:

Het ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag… dus waarom er niet genieten van tijdens het avondeten? Voedselkenners vinden dat ‘het kan’ met name om de redenen:

 • Ontbijt als avondeten is relatief goedkoop dus voor bijna iedereen mogelijk
 • Gerechten als bijv. pannenkoeken zijn geschikt voor zowel ontbijt als dinner waardoor je makkelijk voor twee maaltijden kunt bakken/koken
 • Het ontbijt is vaak snel klaar waardoor de bereidingstijd ook in de avond erg handig is voor mensen met een actieve levensstijl

Voedingstrends brinner

3) De Muffin Mania

De zin/dwang om alles om te toveren in een muffin wordt door de voedingstrends watchers liefkozend “Muffin Mania” genoemd. Een trend waarin ik mezelf direct helemaal in herken/kan vinden. De redenen dat wij dit jaar massaal allerlei soorten gerechten in muffin formaat gaan maken zijn volgens de trendwatchers omdat:

 • 
Je met een muffin vorm eten direct in portie formaat kunt bereiden
 • Je sneller minder eet doordat je vooraf bepaald hoeveel muffins je (volgens je voedingsschema) mag eten.
 • De vooraf afgemeten porties makkelijk te bewaren of in te vriezen zijn.

Zoals gezegd ben ik al helemaal in voor deze trend. Hierdoor maak ik om die reden voortaan de ‘kerst frittata’ (die trouwens ook na de kerst erg lekker smaakt) alvast in muffin formaat.

Voedingstrends muffin mania

4) Bananenmeel

Kokosmeel was het bak ingrediënt van 2014, maar het lijkt erop dat de nederige banaan op het punt staat haar plaats op kook-kroon te te stelen. Deze meel variatie wordt gemaakt van groene bananen met een nootachtige smaak. De belangrijkste redenen dat bananenmeel het helemaal gaat maken in 2016 zijn volgens de trendwatchers dat:

 • Bananenmeel glutenvrij is
 • Je het kunt gebruiken als vervanging van traditioneel meel
 • Het volgens de kenners heel erg gezond is*

*Dankzij de sterk absorberende eigenschappen zou bananenmeel bescherming bieden tegen darmkanker en diabetes en regelt het daarnaast ook nog de bloedsuikerspiegel.

Voedingstrends bananenmeel

5) Koolrabi

Ondanks zijn grappige naam en uiterlijk wordt Koolrabi volgens de kenners de ‘superfood groenten’ van 2016. Koolrabi is geschikt om zowel rauw als gekookt te worden gegeten en leent zich uitstekend voor het maken van onder anderen:

 • Tortilla schelpen
 • Noedels
 • Koolrabi patatjes
 • Koolrabi chips

Koolrabi is een nog betere bron van vitamine C dan sinaasappels en is daarnaast ook een zeer goede bron van voedingsvezels, kalium, vitamine B6, koper en mangaan. Met slechts 27 calorieën per 100 g is koolraap ook nog eens erg “light”.

Eind 2016 het vervolg

Of en welke van deze gezonde voedingstrends het echt zal gaan maken in 2016 blijft nog even de vraag. Bananenmeel lijkt* vooralsnog in ieder geval lastig te vinden te zijn maar dit kan natuurlijk snel veranderen.

Aan het einde van het jaar wordt dit bericht vervolgd met als doel dit kleine lijstje te vergelijken met de daadwerkelijke trends van 2016.

, ,

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie