Fitnesstrends van 2016

Worden Dit Echt De Fitnesstrends Van 2016?

Het duurt nog maar twee dagen voordat wij (bijna) allemaal massaal aanschuiven aan het kerstdiner. Dit is de tijd van het jaar om (gezellig samen) terug te kijken op (hopelijk) een mooi jaar. Nu het jaar bijna ten einde is. Beginnen bij mij langzaam de plannen, wensen en ideeën voor 2016 op te borrelen. Misschien is dit moment nog een beetje (te)vroeg. Maar een van de ideeën die bij mij opkwam is; dat het mij leuk lijkt om volgend jaar rond deze tijd te kijken hoeveel van de (nu voorspelde) fitnesstrends van 2016 – daadwerkelijk een trend zijn geworden.

Om dit idee vorm te geven leek het mij een goed idee om de top tien uit de lijst* (die al in oktober gepubliceerd werd) “fitnesstrends van 2016” nog even de revue te laten passeren.

*Het Amerikaanse College van Sport Medicijnen (ACSM) maakt jaarlijks een voorspelling van de fitnesstrends van het komende jaar. Deze lijst wordt samengesteld op basis van de uitkomst van een enquête. Deze enquête werd dit jaar wereldwijd door meer dan 2.800 gezondheid en fitness professionals ingevuld. Zij konden tijdes de enquête een keuze maken uit veertig potentiële fitness trends. 

De 10 grootste fitnesstrends van 2016

1. – Draagbare technologische hulpmiddelen (fitness wearables)

De lijst met fitnesstrends van 2016 wordt aangevoerd door een nieuwkomer binnen de lijst. Gezien de populariteit van fitness trackers, zal deze voorspelling voor veel mensen, niet als een verrassing komen.  Smart watches, hartslagmeters en GPS trackers – worden volgens het ACSM een (nog grotere) hit in 2016.

Smart Fitness Watch

2. – Body Weight Training

Gemak, betaalbaarheid en doeltreffendheid zijn slechts enkele van de redenen waarom (volgens het ACSM) Body Weight training een grote trend blijft in 2016. Deze trend zakt, in vergelijking tot vorig jaar, een plekje naar beneden, maar staat op nr 2 nog steeds erg hoog binnen de top 10.

3. – High-Intensity Interval Training (HIIT)

High Intensity Interval Training (HIIT) is gebaseerd op kortdurende high intensity intervaloefeningen, afgewisseld met kortdurende pauzes van actief herstel of volledige rust. Een van de redenen, die wordt gegeven, dat HITT training populair gaat blijven is dat een hele training in 30 minuten of minder kan worden afgerond.

4. – Krachttraining

Het opbouwen van spieren is geweldig, maar het belangrijkste doel van krachttraining (blijkt) voor veel mensen het feit te zijn dat het leidt tot een betere vetverbranding. Met name door dit gegeven zal krachttraining ook het komende jaar ongekend populair blijven.

Fitnesstrends 2016 Krachttraining

5. – Fitness Professionals

In 2015 nam het aantal ‘enter-trainers’ explosief toe. Enter-trainers zijn; Personal trainers met uitverkochte fitnesslessen en honderdduizenden volgers op sociale media. Sommige van deze trainers zijn door hun populariteit inmiddels ware beroemdheden geworden. Deze trend vergroot (opvallend genoeg juist) de vraag naar gecertificeerde en ervaren coaches.

6. – Personal Trainers

Het aanbod ‘opleidingen tot personal trainer’ is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Door het toegenomen aantal sportscholen is de concurrentie erg hoog – hierdoor nemen consumenten alleen nog genoegen met een goed opgeleide trainer. De trend van ‘personal trainers’ verliest, ondanks de groei in opleidingen, de laatste jaren wel steeds meer aan populariteit.

7. – Functional Fitness

Functional Fitness (Functionele Fitness) stijgt 2 plekken ten opzichte van het voorgaande jaar.Functionele trainingen zijn trainingen afgestemd op jouw eigen lichaam, levensstijl en de sport die je beoefent.

8. – Fitnessprogramma’s voor ouderen

Het stijgende aantal ouderen en het feit dat; studies hebben aangetoond dat spiermassa en kracht afneemt na je 40ste, verklaard de vraag en het belang van gezondheid en fitness-programma’s afgestemd op ouderen. Deze vraag blijft volgens de kenners ook in 2016 een grote rol spelen.

9. – Fitness om gewicht te verliezen

Niet echt een trend – maar toch onderdeel van de lijst – Fitness gericht op gewichtsverlies. De noodzaak om tijdens het lijnen ook te werken aan het opbouwen van spieren en conditie, wordt steeds breder gedragen. De laatste (en volgende deze lijst ook komende) jaren groeit het aantal fitness programma’s die hierop inspelen dan ook ruim.

10. – Yoga

Weer terug op nummer 10 (in 2015 steeg het van plaats 10 naar 7) Yoga. Power Yoga, Yogalates, Bikram Yoga, Broga Yoga – de lijst van Yoga vormen is inmiddels eindeloos. Ondanks dat de verwachting is dat deze trend minder groot zal zijn als in 2015 – blijft hij ook dit jaar nog net binnen de top 10 voorspelde trends.

Fitnesstrends 2016 Yoga

Worden dit ook de 10 grootste fitnesstrends van 2016?

Zoals ik in het begin van dit bericht schreef, lijkt het mij leuk om deze lijst volgend jaar te vergelijken met de lijst “dit waren de fitnesstrends van 2016”.
Ik zelf verwacht dat een aantal trends (gezien de huidige populariteit) in 2016 zeker terug zullen komen.

Persoonlijk ben ik het meest benieuwd of de nummer 1 (wearables) trend echt door breekt in 2016. De afgelopen jaren zijn (met name) gadget trends in de praktijk een minder aangeslagen dan was voorspeld (bijv. 3D TV & Google Glass). Zelf ben ik een enorme gadget liefhebber waardoor mij dit een waardevolle trend lijkt – niet in de laatste plaats omdat; “een enorme trend” gelijk staat “een enorm aanbod”  en de kans groot is dat hierdoor ook de prijs “leuker” zal gaan worden.

, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.